Dierenliefdeburger

Zoals ik al eerder heb geschreven zijn wij geen vegetariërs. Ik ben in mijn hoofd nog niet zo ver dat ik vlees kan loslaten. Ik probeer, als ik vlees koop, bewust en zo “diervriendelijk” mogelijk te kopen, maar daarentegen probeer ik ook steeds minder vlees te eten. Bovendien zijn Lea en Amber ook niet heel erg fan van vlees. Ik heb deze kikkererwten burger ontwikkeld na veel uitproberen en zoeken naar de juiste crunch en crisp, en deze was echt super!

Ingrediënten voor 6 burgers:

Een blikje kikkererwten (200 gram) uitgelekt
50 gram grove havermout
1 ei
Een stengel lente ui
1 theelepel paprika kruiden
1 theelepel komijn
1 theelepel mosterd
Peper, zout
Een halve komkommer
Grote rode ui
6 volkoren broodjes
Paneermeel
Ter garnering optioneel: sla, saus (naar keuze), schijfjes tomaat, augurk

Doe de havervlokken in een keukenmachine en druk een keer kort op de pulseer knop. Daarna voeg je de uitgelekte kikkererwten, het ei, de kruiden, peper en zout, mosterd en de lente ui toe. Als het geheel een massa is stop je met pulseren. De grove vlokken mogen enigszins zichtbaar blijven. Doe het mengsel 15 minuten in de koelkast, zo kan het mengsel opstijven.

Leg op een snijplank een bakpapier, zodat de burgers straks mooi los komen, en bestrooi licht met paneermeel.

Ik heb om mooie ronde burgers te maken (serveer)ringen gebruikt, daar heb ik het mengsel in gedaan en aangedrukt. Je kan natuurlijk ook een bal maken en die op het bakpapier aandrukken. Daarna bestrooi je de bovenkant met paneermeel en zet je ze voor een kwartier terug in de koelkast.

Nu kun je ondertussen de broodjes opensnijden en even de binnenkant van de broodjes krokant aanbakken in de koekenpan. Daarna snijd je de uien in dunne ringen en bak je die in 10 minuten aan op middelhoog vuur en zet je de overige ingrediënten klaar waar je de burger mee wilt gaan bekleden. Ik heb de komkommer in plakken geschild met een kaasschaaf en in rolletjes op een saté prikker gedaan. Dit ziet er erg gezellig uit als je ze opdient.

Als je de burgers gaat bakken laat je een scheut olie warm worden in de pan, daarna voeg je de burgers toe, en bak je ze aan iedere kant ongeveer 3 minuten. Zorg dat je burgers mooi bedekt zijn met paneermeel, hierdoor worden ze lekker krokant. Je kan ze in de pan eventueel ook nog iets “platter” maken. Dan ga je je broodje maken zoals jij dat wilt. Wij hadden een heerlijke sla-mix, gebakken uitjes, Robs eigen gemaakte bbq saus en dan de burger en de komkommer, eet smakelijk.

ps: als je burgers over hebt, kan je ze ook invriezen. Ideaal als je er een keer een nodig hebt. Ik verpak ze altijd wel apart of doe er een bakpapiertje tussen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *