Tomatenchutney

Ik herinner me nog goed wanneer ik voor het eerst tomatenchutney proefde! Een magisch moment, jaren geleden. Ik liep langs een broodjes winkel in Londen, waar ik toen met KLM was, en zag daar de Pret a Manger. Inmiddels heeft deze keten honderden winkels, wereldwijd, maar de opkomst van de deli was toen enorm in opkomst. Ik zag een “vers” stokbroodje liggen met oude kaas, tomatenchutney en waterkers. Ik vond het een unieke combinatie en wilde het zeker thuis namaken! Mijn kinderen vinden het ook heerlijk! Je kan het ook bij een stukje vis of vlees eten, een aardappeltortilla of bijvoorbeeld op een geroosterde bagel met cream cheese!

Ingrediƫnten:
Een medium rode ui, fijn gesneden
Een klein teentje knoflook, fijn gesneden
250 gram kleine tomaatjes, in partjes gesneden
75 ml rode wijn azijn
1,5 eetlepel witte suiker (is naar smaak)
Vers gemalen peper en zeezout
Optioneel: een Spaanse peper in ringetjes (voor als je een pittige versie wilt)

Doe wat olijfolie in de pan, en voeg de uien, knoflook en tomaatjes (en peper) toe. Laat 5 minuutjes bakken.

Voeg de suiker, azijn, peper en zeezout toe en laat een kwartier door sudderen op middellaag vuur. De suiker zal gaan karamelliseren en er zal een stroperig geheel ontstaan. Laat de chutney afkoelen en bewaar in een afsluitbare pot. Weken houdbaar in een gesteriliseerde pot!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.