Zuid- Afrikaanse bobotie

Ik herinner me het moment nog goed, mijn eerste authentieke bobotie! Rob en ik waren op vakantie in Zuid-Afrika. Mijn zus en zwager waren daar ook op vakantie. In het plaatsje Hermanus gingen we walvissen spotten, eerder die ochtend was de georganiseerde tour namelijk geannuleerd. We zijn toen vanaf de kust gaan spotten, tevergeefs wachtten we. Toen we eenmaal besloten hadden te gaan lunchen en terug aan het lopen waren naar de auto, zag ik in mijn ooghoek iets: een enorme staart kwam uit het water tevoorschijn! Het was een walvis!! Uren hebben we daar zitten kijken, staren en verwonderen. De lunch die uren werd uitgesteld smaakte daarna extra lekker. We aten bobotie bij Annie se kombuis, oftewel, Annies keuken. Daarna is het recept van bobotie nooit meer uit mijn repertoire verdwenen, gemaakt naar authentiek Zuid-Afrikaans recept:

ingredi├źnten voor 4 personen:

750 gram gehakt
1 klontje boter
1 grote ui, fijn gesneden
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
75 gram rozijnen
3 eetlepels chutney
sap van een citroen
3 sneetjes witbrood zonder korst
400 ml (half) volle melk
3 eieren
1 eetlepel kerriepoeder
2 theelepels komijnpoeder
zwarte peper/ zeezout
4 laurierblaadjes

Dit is de originele chutney die ook in veel Zuid Afrikaanse boboties wordt gebruikt. Wij kopen deze online. Anders kun je ook (mango) chutney gebruiken uit de reguliere supermarkt of zelf maken.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Scheur de snee├źn brood in willekeurige grootte. Doe de stukken brood, samen met 400 ml melk in een mengkom. Laat de rozijnen wellen in heet water.
Doe een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de fijngesneden ui en knoflook aan. Dit kan op medium vuur. Daarna kun je de gehakt en uitgeknepen stukken brood toevoegen. Vervolgens maak je met twee spatels een soort “hak” bewegingen om te zorgen dat alles goed vermengd en zo fijn mogelijk wordt. Voeg flink peper en zeezout toe, de kerrie, komijn en de chutney.
Laat dit op medium vuur een paar minuten bakken. Voeg drie eieren toe in de overgebleven melk en roer met een garde door tot een geheel. (het maakt niet uit of er kleine stukjes brood in het mengsel zitten).

Na een paar minuten kan je de citroensap, de rozijntjes, de laurierblaadjes en de helft van het ei mengsel aan het gehakt toevoegen. Als dit eenmaal goed vermengd is kan je het proeven, moet er chutney, zout, peper of kerrie bij?

Doe het hele mengsel in een ovenschaal, en schenk het resterende eimengsel over het gehakt. Garneer de ovenschotel tot slot met een flinke laag amandelschaafsel, en zet de schaal een uur in de oven.

Heerlijk met sperzieboontjes en (gele) rijst. Serveer er los wat chutney bij.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.