Ravioli met spinazie, citroen, ricotta & beurre noisette

Dit heerlijke gerecht heb ik ontwikkeld voor de kerstpakketten die ik mocht klaarmaken voor leraren. Wat een super leuke ervaring! Ik werd er voor gevraagd en bedacht een kookkit en zaaikit ineen. Samen met de ingrediënten en ravioli stempel om de ravioli te bereiden, kregen mijn afnemers ook spinazie en basilicum zaadjes om volgend jaar dit recept te klaarmaken met hun eigen gekweekte producten. Dat is natuurlijk mijn filosofie bij Bluebluecooking en wilde dit heel graag laten terugkomen in mijn kerstpakket.

De kookinstructies kun je ook bekijken op https://youtu.be/epKJMvrrVL0 ! Daarin Laat ik stap voor stap zien hoe je dit gerecht maakt.

Ingrediënten voor 3-4 personen:

200 gram pastameel, durum tarwe type 00
2 eieren
zout
olijfolie extra vierge

100 gram spinazie, gekookt en fijngesneden
250 gram ricotta
fijne rasp van een halve citroen
zwarte peper- en zeezout
nootmuskaat

100 roomboter in gelijke klontjes
ter garnering geroosterde pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, en kleine blaadjes basilicum

Maak op een schoon werkblad een kuiltje van je meel. Voeg zeezout toe en begin het eerste ei door de meel te mengen met je handen. Vervolgens kan het tweede ei erbij en voeg je een scheutje olijfolie toe. Je zou het deeg ook kunnen kneden met een keukenmachine (met deeghaken), maar belangrijk is dat je gedurende 10 minuten, continu blijft kneden. Als het deeg een mooie souplesse heeft, rol je het in vershoudfolie en laat je het even rusten.

Ondertussen kan je je vulling maken: neem een ruime schaal en doe daar de ricotta, fijn gesneden spinazie (op een zacht vuur aangebakken), zout, peper, nootmuskaat en de citroenrasp in. Meng het geheel met een vork tot er een egaal mengsel ontstaat.

Verdeel het deeg in twee delen, hou het andere deel vochtig door een vochtige doek, of door het weer in te pakken in folie. Als je een pastamachine hebt kun je die heel goed gebruiken. Anders kan een deegroller ook uitkomst bieden. Het uitrollen vergt dan alleen iets meer tijd. Zorg dat je een mooi dun deeg krijgt.

Bestrooi je schone werkblad met wat meel en leg de uitgerolde plak deeg neer. Snij de plakken recht en doe er een schepje vulling op. Laat tussen de vulling steeds 5 cm vrij. Leg daarna de andere plak deeg over de vulling heen en wrijf om het mengsel de lucht eruit. Nu kan je het aandrukken met de ravioli stempel en afsnijden met een mesje of ravioli snijder.

Zet een grote pan op het vuur en voeg ruim water en zout toe. Als het water kookt, kan de ravioli erin. Na 2-3 minuten komt de ravioli bovendrijven en weet je dat de ravioli klaar is.

Maak er een heerlijke beurre noisette bij klontjes roomboter bruin laten worden in de pan, let op; het mag niet aanbranden! (noisette, dus nootkleurig)

Serveer de ravioli met de beurre noisette, kleine verse basilicum blaadjes, geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Heerlijk met bijvoorbeeld Een echte tuinsalade, Pesto met scrocchi of een Focacciabrood met Rozemarijn! Eet smakelijk!

stap 1 het pastameel

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *