Focacciabrood met Rozemarijn

Ik heb geweldig meel gevonden bij de Vomar! Tipo00 ik ga vandaag nog meer pakken halen want je kan hier dus geweldig pizzadeeg mee maken of focaccia! Tegenwoordig ook verkrijgbaar via Picnic van het merk Privetti.

Mocht je ander meel gebruiken, gebruik dan sowieso tipo00 meel, dit is zo mooi fijn meel dat je een heel luchtig brood of deeg krijgt!

De rozemarijn heb ik uit m’n eigen kruidentuin gebruikt. Ik vind het altijd geweldig als ik van elk recept nog altijd iets uit eigen tuin kan gebruiken. Terwijl ik nu nog steeds bijna geen tuin heb (we zijn wel druk doende en hopen volgend jaar echt een beetje zelfvoorzienend te zijn!)

500 gram tipo 00 deeg
1 zakje gedroogde gist a 7 gram
10 gram zeezout
340 ml lauw warm water
40 ml extra virgin olive oil
Topping:
Zeezout
Olijfolie
Rozemarijn

Voor dit recept is het super makkelijk als je een keukenmachine hebt, maar mocht je dat niet hebben: gewoon de tijd nemen voor een mixer met deeg haken.

Doe alle ingrediënten in een kom en mixen maar! Ik begin altijd op een rustige stand en voer de boel daarna wat op. Alles moet heel luchtig gemixt worden, dus dat proces duurt zeker 10 minuten!

Daarna doe je het plakkerige deeg (dit is normaal) in een mengkom en sluit je de bak af met een vochtige doek. Wacht tot het deeg gerezen is. Het wordt als het goed is in volume verdubbeld. Als je na een uur of twee het deeg uit de mengkom haalt kan je een ovenschaal bekleden met bakpapier. Als je de focaccia niet in een ovenschaal bakt, wordt het deeg wel iets knapperiger. Leg het deeg op het bakpapier, nadat je het bakpapier hebt besprenkeld met olijfolie. De bovenkant van de focaccia kan je met verschillende toppings bekleden. Ik vind zelf met rozemarijn en peper, zout, olijfolie het lekkerste! Prik nog wat gaatjes in het deeg en laat het deeg staan. Als je het brood gaat bakken warm je de oven voor op 230 graden. Na 25-30 minuten is het brood klaar. Mocht je een deel van het brood overhouden, dan kan je het altijd besprenkelen met water en opnieuw in de oven doen, zo heb je de dag daarna ook nog een vers brood. Je kan van de leftovers ook pangrattato maken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Focacciabrood met Rozemarijn”