In 2003 woonde ik na mijn studie een tijd op Tenerife. Ik was daar reisleidster en wilde de taal graag leren spreken. Ik was een piepjong meisje wat daar al heel wat meemaakte! Naast alle geweldige avonturen, mooie vriendschappen en herinneringen moest ik ook keihard werken. 60 uur per week was niks! Naast ons kantoor zat een Canarisch restaurant en omdat ik nooit tijd had om te koken besloot ik daar dan in ieder geval goed te lunchen. Mijn favorieten waren tortilla en potaje (een Spaanse aardappelsoep). Voedzaam eten, met veel smaak! Nog steeds staat tortilla bij ons thuis op het menu! Ook heel leuk om dit met en voor kinderen te maken!
Voor een kleine tortilla met doorsnee van 20 cm:
350 gram kruimige aardappelen
een flinke ui
3 teentjes knoflook
5 eieren
flink peper en zout
Schil de aardappels en snijd ze vervolgens met mandoline op een fijne stand. Mocht je geen mandoline hebben dan kan je een mes gebruiken, maar dat kost alleen iets meer tijd. Ditzelfde geldt voor de ui. Ook is het mooi dat je met een mandoline gelijke diktes snijdt, let wel goed op je vingers! Snijd de knoflook fijn. Breek en klop de eitjes in een grote mengkom samen met flink wat peper en zout. Vervolgens voeg je de ui, aardappel, en knoflook toe en meng goed. Het makkelijkste is als je twee (kleine) koekenpannen hebt van gelijke grootte. Doe in de ene koekenpan wat olie en laat goed warm worden. Doe het ei mengsel in de pan op middelhoog vuur. Sluit af met een deksel en laat ongeveer 10-15 minuten op een kant bakken. Houd de deksel op de pan. Als je de tortilla wilt omdraaien doe je wat olie in de nieuwe koekenpan zet de twee koekenpannen op elkaar en draai de tortilla om. Nu kan de tortilla gaar worden aan de andere kant. Na ongeveer 10 minuten is de tortilla klaar. Zet een bord of serveerschaal op de koekenpan en “flip” de tortilla zo uit de pan.
Lekker met een frisse salade en een sausje naar keuze.