Thaise zoet zuur

Toen wij op Bonaire woonden hielp ik een vriendin met haar Thaise afhaalrestaurant. Het echte streetfood concept maar dan op Bonaire. Zij had jaren in Thailand gewoond en kon koken als een Thaise. Ik had een enorme voor liefde voor Thailand, Thais eten en kon haar goed helpen. Het was een groot succes. We kookten soms voor 80 mensen, a la minute, in 2 uur tijd. Als we pittig kookten zat ik “s avonds met mijn vingers in kommetjes melk, om het branderige gevoel uit mijn handen te krijgen. Een mooie tijd waar ik veel geleerd heb! Gezinsfavoriet is hier zoetzuur. Ik maak hem thuis vegetarisch, maar met kipstukjes is het ook erg lekker!

Voor 4 personen:

150 gram kleine tomaatjes, gehalveerd
een halve komkommer, geschild, overdwars gesneden en zaadjes verwijderd, in plakjes
100 gram ananas (liefste vers, anders 2 schijven uit blik)
3 stengels lente ui
een medium ui, eerst gehalveerd en dan in maantjes gesneden
3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
2 wortels, in dikke plakken gesneden

arachide olie om in te bakken

(als je kip wilt gebruiken kan je 300 gram kip in fijne reepjes snijden en eventueel met laagje tapioca meel bedekken )

voor de saus:

3 eetlepels ketchup
3 eetlepels suiker
3 eetlepels vissaus
3 eetlepels azijnAls je kip gebruikt is het belangrijk dat je allereerst de kip krokant aanbakt in een laagje zeer hete arachide olie. Probeer de kip niet continu te roeren. Dit duurt ongeveer 5 minuten, schep daarna met een spatel uit de pan en laat uitlekken op een bord met een keukenpapiertje

Mis en place betekent de voorbereidingen die gedaan kunnen worden in de keuken om het koken zelf makkelijk te maken. Dat is bij dit gerecht echt het sleutelwoord. Zorg dat je groenten allemaal gesneden zijn en klaar liggen in de juiste volgorde ui, knoflook, wortel, ananas, komkommer en tomaat. en tot slot Lente ui. Maak eerst je saus door alle ingrediƫnten te roeren totdat alle suiker is opgelost. (je gebruikt misschien niet alle saus, dat ligt ook aan je eigen voorkeur)

Doe 2 eetlepels olie in de pan en laat de olie goed heet worden. Daarna kan je de ui en knoflook toevoegen. Laat 1 minuut goed aanbakken. Daarna volgt de wortel, een minuut later eventueel de kip en de saus. Nu zal je de pan horen sissen! geuren komen vrij en de saus vormt een laagje om de ingrediƫnten. Voeg heel kort de tomaat, komkommer en ananas toe. Doe het vuur uit en voeg dan de lente ui toe. Serveer met een geurende kom rijst.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *