Gado gado

In 2017 waren we 3 weken op Bali en huurden we een mooi huis net buiten het plaatsje Ubud. Omdat Lea nog klein was en dus vroeg naar bed moest, bestelden we vaak eten en dan kwam er iemand op een scooter dat voor een klein bedrag bezorgen. Tegenwoordig gebeurt dit op heel veel bestemmingen! Standaard bestelde ik er gado gado bij. Ik vind het altijd een heerlijk licht gerecht, waar je eindeloos je creativiteit in kwijt kan (en erin kan verwerken wat je over hebt in je koelkast).

De versie hieronder is een van mijn varianten. Belangrijk is altijd dat je bij dit soort gerechten rijst gebruikt die al een dag in de koelkast staat (of minimaal een paar uur). Zo kan je de rijst goed opbakken en is hij minder kleverig!

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram rijst (liefste minimaal een paar uur tot een dag oud)
1/2 spitskool heel fijn gesneden
1/2 komkommer in plakjes gesneden
1 medium ui
2 teentjes knoflook
4 gekookte eitjes
1 pak tofu
Gadogado saus (kant en klaar in de supermarkt of toko)
Seroendeng
Gebakken uitjes
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel ketjap

Kook de eitjes naar gewenste hardheid en laat schrikken in koud water. Daarna kan je ze pellen en eventueel snijden.

Snij de tofu in blokjes van een 1 centimeter. Doe wat olie in de pan en laat heet worden. Als de olie heet is, voeg je de ketjap toe en laat je de tofu helemaal krokant bakken op hoog vuur. Daarna neem je het uit de pan en laat je op een bord liggen.

Snij de ui en knoflook heel fijn en fruit aan met wat olie in de pan. Voeg de sojasaus toe en daarna de koude rijst! Hierna gaat het vlug, voeg de spitskool toe en laat 2 minuten op hoog vuur door bakken totdat de kool zacht is maar knapperig en de rijst goed warm (officieel eet je dit gerecht koud, maar ik vind het lauw of warm lekkerder).

Maak de gadogado saus klaar door aan te lengen met een beetje water in een steelpannetje tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Laat langzaam warm worden (dit is een dunnere saus dan satésaus).

Nu kan je het bord opmaken. Rijst in het midden, plakjes komkommer aan de zijkant, ei aan de zijkant, saus over de rijst en garneren met gebakken uitjes en soerendeng. Eet smakelijk!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *