Veggie pasta bolognese met pangrattato, en bruschetta met frisse dip…

dit recept maakte ik afgelopen vrijdag met totaal 60 kinderen op een bassisschool, ik had de groepjes onderverdeeld in 5 personen en het werd een gezellige chaos in de keuken van de school/buurthuis! de kinderen vonden het allemaal super lekker en ondanks dat ik met 30 kinderen niet helemaal aan m’n educatieve doelstelling toekom, hoop ik ook dat ze vegetarisch en gezond eten (gaan) waarderen.

voor 4 personen:

Voor de Pasta(saus):

2 wortels
1 prei
1 ui
2 stengels bleekselderij
2 teentjes knoflook
300 gram pasta
1/2 pakje frito
1 blik tomatenblokjes
Peper en zout
2 theelepels italiaanse kruiden

Pangrattato:

2 sneeën brood
Olijfolie
1 teen knoflook
Peper en zout

Komkommerdip:

1/2 komkommer
1/2 sjalot
125 ml Griekse yoghurt
2 eetlepels verse munt/ dille
Peper en zout
1/2 stokbrood

“juf, kijk eens!, en het is echt zo onzettend lekker, gemaakt door Dani groep 7”

Saus:

-We beginnen met het snijden van de groente voor de pastasaus. Snijd alle groente mooi fijn, hoe fijner gesneden, hoe lekkerder de saus wordt.

-Als alle groente gesneden zijn bak je op middelhoog vuur, de ui en de knoflook bak je samen voor 3 minuten. Daarna voeg je de goed gewassen prei toe, de bleekselderij en de wortel. Bak dit geheel 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna peper en zout, Italiaanse kruiden, de Frito en de tomaten in blik toe en laat het geheel nog 20 minuten zachtjes door pruttelen.

komkommerdip:

Begin met het raspen van de komkommer op een grove rasp. Schep de komkommer en de heel fijn gesneden sjalot (uitje) in een zeef en meng er een klein beetje zout door. Laat dit 15 minuten staan en ga ondertussen verder met iets anders. Knijp daarna zoveel mogelijk vocht uit de komkommer.

Pangrattato:

Snijd het brood zonder korst, en de knoflook zeer fijn en meng met peper, zout en olijfolie. Doe het kruimel mengsel 5-10 minuten in de oven op 180 graden of tot de kruimels krokant zijn. Serveer apart in een schaaltje.

Komkommerdip:

Meng in een schaaltje de yoghurt met de komkommer en zeer fijn gesneden munt, peper en zout. Laat het mengsel even intrekken en smeer het pas op het stokbrood voor het serveren.

Snijd een 1/3 stokbrood in plakjes. Je mag de broodjes eventueel grillen in een koekenpan of oven maar dit hoeft niet.

Kook de pasta met 10 gram zout in ruim kokend water. Dit duurt ongeveer 10-12 minuten bij volkorenpasta.

Serveren:

Daarna kan je de borden opmaken. Meng de pasta en saus door elkaar, garneer met de pangrattato en serveer met een broodje met dip. Eet smakelijk!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *