Surinaamse gomma koekjes

Ik denk dat ik door deze Surinaamse gomma koekjes, oftewel maïzena koekjes mijn liefde voor het bakken heb ontwikkeld. Mijn eerste bak herinnering brengt me ongeveer 32 jaar terug in de tijd. Als klein bijdehand meisje van vijf jaar oud was ik altijd reuze nieuwsgierig wat mijn Surinaamse buurvrouw altijd kookte. Ze gaf ons altijd heerlijke maaltijden over de schutting (Surinaamse bami, bara’s, roti, kleine rondjes met kikkererwtenmeel), waarvan deze koekjes mijn favoriet waren. Ook hield ik toen al veel van ontdekken en andere smaken leren kennen die bij ons thuis niet standaard waren. Buurvrouw Joyce nodigde mij en mijn zus altijd uit om deze koekjes met haar te maken. Ik vond die sprinkles erop doen altijd het leukste!

Ingrediënten voor ongeveer 15 koekjes:

200 gram maizena
100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
100 gram suiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
discosprinkles

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Dit recept is kinds eenvoudig, het enige nadeel is dat het deeg onwijs plakkerig is. Vandaar de naam gomma, oftewel lijm.
Doe de boter samen met de suiker en vanille suiker in een mengkom en mix het met een mixer met deeghaken tot een glad geheel. Voeg het ei toe. Vervolgens de gezeefde maïzena en mix het nog even door. Zet het dan even een half uurtje in de koelkast. Zo wordt het deeg iets minder plakkerig. Om de koekjes te vormen maak je met je handen kleine bolletjes. Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg ze goed uit elkaar, ze worden namelijk nog wat groter tijdens het bakken. Druk ze vervolgens een beetje aan met een vork, zodat er een ruitje ontstaat, en strooi er daarna wat sprinkels over. Doe ze ongeveer 20-25 minuten in de oven. Ze mogen niet heel erg verkleuren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Surinaamse gomma koekjes”