Wat heb je nodig voor 4 personen:
Voor de saus:
1 aubergine
1 teentje knoflook
Een hand basilicum
Peper/zeezout
1 Blik tomaten blokjes
Voor de ovenschaal :
250 gram kleine tomaatjes
100 gram ricotta
Rasp van een biologische citroen
Takje tijm/ rozemarijn
scheut extra vierge olijfolie
Rode ui
350-400 gram (volkoren) pasta
Optioneel: basalmico, rucola, Parmezaanse kaas.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
ovenschaal: Meng in een ovenschaal de olijfolie, tijm/rozemarijn (van de takjes gerist en fijn gesneden), peper/zout en de tomaatjes gehalveerd. Meng goed door elkaar. Plaats dan de ricotta in het midden van de schaal en drapeer de ricotta met de citroenrasp en olijfolie. Voeg peper en zout toe op de ricotta en plaats de ovenschaal in de oven voor 15 minuten. Zorg dat de tomaatjes en kruiden goed gemengd zijn.
Voeg na 15 minuten de in plakjes gesneden rode ui toe en meng nog even goed door elkaar. Als de ui erbij gedaan is kan je de oven naar grill stand zetten. De temperatuur blijft hetzelfde.
saus: Snijd de aubergine in halve maantjes, een halve centimeter dik en bestrooi met zout. Laat minimaal 10 minuten rusten.
Doe een geperst teentje knoflook in de pan en fruit op middelhoog vuur aan. Voeg daarna het blik tomaten toe, de basilicum, peper en zout. Laat de saus onder tussen pruttelen
Gril de plakjes aubergine aan beide kanten in een grilpan tot ze mooie grilstrepen vertonen. Als de aubergine klaar is kun je de aubergine in kleine stukjes snijden en bij de tomaten saus in het pannetje voegen. Laat het geheel even pruttelen.
pasta: Kook de pasta ondertussen al dente. Als de pasta is afgegoten kun je de tomaat-auberginesaus toevoegen. Meng goed door elkaar. Haal de ovenschaal uit de oven en garneer de tomaat-ui over de pasta. Verdeel de ricotta over de borden.
Je kunt de pasta eventueel garneren met rucola, Parmezaanse kaas en wat olijfolie of een drupje Basalmico azijn.
Eet smakelijk en laat vooral weten of het heeft gesmaakt!
