Romige zalm pasta met verborgen groente

Hier hoort een leuk verhaaltje bij.

Onze oudste dochter Lea, die nu 6,5 is, lustte vroeger alles. Ik zeg echt alles! Venkel, zalm, lamstajine, pepers, hele vissen etc. Ze at alles tot ze drie werd. Toen begon het getreuzel, gezeur en gevraag naar elke keer dezelfde dingen. We kwamen op een punt vorig jaar dat het eten gewoon echt niet leuk meer was met haar. Ik heb van alles geprobeerd. Zelf op laten scheppen, weinig eten, belonen, wel toetje geen toetje. You name it! Dit is een van de motivaties waarom ik ben begonnen met de kinderkookschool. Ik vind het zo gaaf om kinderen dingen te laten proeven, anders ervaren, en zelf te laten maken waardoor ze een heel ander beeld bij hun eten krijgen. Kinderen moeten eten vooral positief benaderen en daarom blijf ik steeds nieuwe recepten, variaties en combinaties bedenken.

Zo ook zalm. Altijd favoriet geweest en nu een no-go. Door een pasta te creëren met een paar van haar favoriete ingrediënten, is het een totale winnaar geworden! De hele courgette die door de saus gaat is nog eens een extra verborgen groente!
Zo smokkel ik keer op keer weer iets naar binnen bij haar, dat dan stiekem toch ineens wel lekker blijkt te zijn. Ik moet zeggen dat nu ze ouder wordt, het ook wel weer makkelijker wordt. We houden vol!

Dit gerecht is voor 4 personen:

Voor de saus:
Een courgette
150 ml crème fraiche
2 flinke eetlepels kruidenkaas
De rasp van een hele citroen
Sap van de citroen (naar smaak, bij ons gaat hij er bijna helemaal in)
Zwarte peper
Zeezout
Eventueel een half bouillonblokje

En voor de pasta:
350 gram spaghetti
250 gram diepvries tuinerwtjes
2 (verse) zalmmoten (liefst met huid)
1 medium ui, heel fijn gesneden
2 tenen knoflook
Een flinke hand fijngesneden munt
Parmezaanse kaas
Olijfolie

Voor het maken van de saus, rasp je de schil van de citroen met een heel fijne rasp helemaal af. Zorg dat je stopt met raspen zodra je wit ziet op de citroenschil (hier wordt het bitter). Daarna pers je de vrucht uit. Doe de ingrediënten in een smalle hoge maatbeker. De rasp, citroensap, peper, zout, crème fraiche en kruidenkaas ( en eventueel het bouillonblokje). Snij de courgette in stukken en voeg toe. Daarna pureer je het met een pureerstaaf of blender tot een romige gladde saus.

Kook de pasta zoals staat aangegeven op de gebruiksaanwijzing. Bewaar een kopje kookvocht, dit zal je straks nodig hebben om de saus “samen te laten komen”.

Bak in een koekenpan de zalm helemaal krokant en gaar (mocht je dit willen voorbereiden, bewaar de zalm dan apart van de saus in de koelkast, zo blijft de zalm lekker krokant als je hem op het laatst aan de saus toevoegt). Begin met bakken op de huid (4 minuten) en doe de overige zijdes wat korter (2 minuten).

Bak nu in een koekenpan de fijngesneden ui en knoflook op een matig vuur. Het mengsel moet niet gaan verkleuren! Het moet zacht en glazig worden met een “zoetige smaak” van de ui. Voeg daarbij de erwtjes toe (je kan ze van te voren al rustig laten ontdooien). Als de erwtjes gaar zijn, dan kan de saus erbij. Laat de saus even op een laag vuur meegaren. Na enkele minuutjes voeg je de pasta toe, de zalm, de munt (hou een beetje apart voor de garnering) en maak je de saus eventueel wat soepeler met het pasta kookvocht. Tot slot lekker op smaak brengen met peper en zout en garneren met de munt en Parmezaanse kaas. Wij doen zelf altijd over alle pasta nog een drupje olijfolie. Geniet!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *