Coleslaw, oftewel Koolsalade. Ik vind het in het Engels altijd veel lekkerder klinken! Als wij thuis falafel eten dan maak ik er een heel feest van! Voor het gemak koop ik vaak kant en klare falafel uit de supermarkt, maar misschien moet ik me binnenkort weer eens verdiepen in een vers gemaakte portie! Zoals je weet maak ik eigenlijk alles vers, maar deze balletjes zijn gewoon onwijs praktisch als je haast hebt en ik vind ze erg smaakvol. Ook de meiden zijn er dol op!
Wat er daarnaast op tafel komt is verschillend, maar ik vind een pitabroodje met een pittig knapperige coleslaw altijd heerlijk, voor de kinderen maak ik dan een wat zoetige coleslaw. Daarnaast komt er natuurlijk munt yoghurt, dit keer met granaatappelpitjes, en een heerlijke knoflooksaus. Rob en ik voegen dan nog graag wat Ingemaakte rode ui toe en natuurlijk staat er komkommer en hummus op tafel.
Bij ons in huis wordt er vrijwel niks weggegooid. De kool die je overhebt kan je grillen, of bakken, inmaken in het zuur en ik heb hem samen met de gratis verkregen sperzieboontjes van de boer, gebruikt bij de roti massala.
Voor de zoete coleslaw:
1/4 spitskool heel fijn gesneden (ik gebruik een mandoline)
2-3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel suiker
1 eetlepel natuurazijn
Peper en zout
Een handvol rozijnen
Een grote wortel, julienne geraspt
Als je groenten gesneden zijn kun je in een grote afsluitbare bak je mayonaise, peper, zout, azijn en suiker samenvoegen. Sluit af met een deksel en schud een paar keer flink. Zo is je dressing gelijk klaar. Nu kun je de kool, rozijnen en wortel toevoegen. Schud de bak weer flink en kijk goed of je een smeuïge coleslaw hebt. Je kan altijd wat azijn, suiker of mayonaise toevoegen.
Laat de coleslaw even intrekken, zo komen de smaken goed samen.
Voor de pittige coleslaw: voeg sriracha saus naar smaak toe, een theelepel sesamolie, koriander en lente ui. Schud eerst weer flink totdat je een dressing hebt, en voeg daarna de overgebleven ingrediënten toe.
Garneer de coleslaw met sesamzaad of zwart zeezout.